Här samlar vi Föreningen Fusions mediamaterial – allt från bilder och filmer till intervjuer och dokumentation från våra projekt och evenemang. Genom vårt mediearkiv vill vi synliggöra vårt arbete, vår kultur och de berättelser som formar vår gemenskap.
Ta del av våra visuella berättelser och följ med på vår resa för rättvisa, inkludering och förändring.
Inom ramen för projektet Mori chib (2021–2024), med stöd av Institutet för språk och folkminnen (ISOF), har Föreningen Fusion arbetat för att bevara och stärka det romska språket – romani chib – bland unga. Genom läsning, skrivande och muntligt berättande har vi gett ungdomar möjlighet att utveckla sitt språk och samtidigt inspirera till framtida yrkesval som modersmålslärare.
Nu är delar av arbetet färdigt – och du kan ta del av resultatet! Lyssna på de romska sagorna och låt språket leva vidare genom berättelserna.
Te Avel To Bah Vaj Te Aves Godjaver, Soj Majfeder
https://youtu.be/ishhyp3iPyk
O Bokhalo Rom
https://youtu.be/EX5agibUjUw
E Kamade Plaja
https://youtu.be/eQP0I8E2P-c
Evaza taj o shavoro
https://youtu.be/-dL9W3jhIjg
Na dara pen konsan! - Våga säg vem du är! - Avsnitt 1
https://www.youtube.com/watch?v=rrF3IVyM69s&t=1s
Na dara pen konsan! - Våga säg vem du är! - Avsnitt 2
https://www.youtube.com/watch?v=7s7P7qB0m54
Na dara pen konsan! - Våga säg vem du är! - Avsnitt 3
https://www.youtube.com/watch?v=h5TPpzGpBjs
I samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har Föreningen Fusion genomfört projektet Na dara pen kon san (2020), med målet att motverka segregation, bryta ner stereotypa föreställningar om romer och öka kunskapen om romers liv i dagens Sverige.
Projektet resulterade i tre dokumentärfilmer där romer i olika åldrar och från olika grupper delar sina erfarenheter av att leva som rom i Sverige – med stolthet, vardagsutmaningar och styrka.
Genom att synliggöra verkliga berättelser vill vi bidra till ökad acceptans, motverka rasism och minska utanförskapet. Nu finns filmerna tillgängliga – ta del av dem och lyssna till rösterna som sällan får höras.