Utmaningar med romsk integrering – Föreningen Fusions roll

Romer har en lång och komplex historia av marginalisering och diskriminering i Europa, och Sverige är inget undantag. Trots att romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter, fortsätter de att möta betydande hinder när det gäller integrering i samhället. Dessa hinder påverkar romer på flera nivåer, från utbildning och arbetsmarknad till tillgång till bostäder och samhällsservice.

Social Exkludering och Diskriminering

En av de största utmaningarna för romsk integrering är den utbredda sociala exkluderingen. Många romer upplever diskriminering i sin vardag, både på arbetsmarknaden och i kontakten med myndigheter. Denna diskriminering skapar en ond cirkel av marginalisering, där romska familjer ofta saknar tillgång till de resurser och möjligheter som är nödvändiga för att fullt ut delta i samhället. Fusion arbetar aktivt med att bekämpa denna diskriminering genom att informera om rättigheter och erbjuda stöd i kontakt med myndigheter.

Begränsad Tillgång till Utbildning och Arbetsmarknad

Romska barn och unga möter ofta hinder i utbildningssystemet, vilket leder till lägre utbildningsnivåer och begränsade karriärmöjligheter. Detta, i sin tur, gör det svårt för många romer att komma in på arbetsmarknaden. Utbildning är en nyckel till integration, och Fusion arbetar därför för att stärka romska ungdomars möjligheter till utbildning och yrkesvägar. Genom ett initiativ som språkprojektet Mori chib bidrog Fusion till att bevara det romska språket samtidigt som de inspirerar ungdomar att bli lärare i modersmålet. För att främja den romska kulturen samtidigt som man integreras i samhället.

Könsbaserad Diskriminering inom den Romska Gruppen

Inom många romska grupper finns det djupt rotade traditionella könsroller, där kvinnor ofta hamnar i underläge, både inom den egna familjen och samhället i stort. Romska kvinnor möter dubbel diskriminering – som kvinnor och som romer. De har ofta begränsad tillgång till arbetsmarknaden och har övergripande ansvar för hushåll och barn. Genom projekt som Jämställdhetsmyndigheten– Vad är min roll? Arbetade Fusion för att stärka romska kvinnors rättigheter och roll i samhället, både inom den romska gruppen och utanför den.

Bevarande av Kultur och Identitet

Romska ungdomar växer ofta upp utan tillräcklig kännedom om sin egen kultur och historia, vilket kan leda till en förlorad identitet. Fusion ser bevarandet av den romska kulturen som en central del av integreringsarbetet. Genom att lyfta fram olika aspekter av romsk kultur, såsom musik, dans och språk, bidrar Fusion till att stärka romers självkänsla och skapa förståelse för deras kulturella arv. Fusion projekt som Romanikultura och Sa tomare pachivake främjade kunskap och stolthet över den romska kulturen, både bland romer och allmänheten

Hälsa och Välbefinnande

Många romer, särskilt äldre och kvinnor, lider av psykisk och fysisk ohälsa till följd av social isolering, fattigdom och brist på tillgång till hälso- och sjukvård. Genom projektet Seniorer på vift arbetar Fusion för att förebygga ohälsa bland äldre romer genom att skapa en trygg mötesplats och erbjuda aktiviteter som främjar social gemenskap och välbefinnande.


Föreningen Fusion tar ett helhetsgrepp på romsk integrering genom att arbeta med både social inkludering, kulturellt bevarande och empowerment. Genom sitt arbete försöker Fusion bryta ner de barriärer som hindrar romer från att fullt ut delta i det svenska samhället och strävar efter att skapa en framtid där romer har samma möjligheter och rättigheter som alla andra.